TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Awas Borang Palsu Bantuan RM500

Pastikan Anda Dapatkan Borang Yang Asli

Bantuan RM500 Bantuan Rakyat 1Malaysia

Tarikh Tutup 10 Januari 2012

SUMBANGAN IKHLAS

Tabung Pembangunan Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah

CERMIN MATA TERAPI (RAWAT MATA RABUN DAN SILAU)

Dapatkan Segera!!!

Detox Foot Patch

Jom Singkirkan Toksin Dari Badan Anda

Sunday, 25 September 2011

Apa Itu HUDUD?


Hudud adalah sebahagian daripada undang-undang syariah di bawah bab Kanun Jinayah Syariah.

Adapun undang-undang syariah itu terdapat di dalamnya banyak bentuk undang-undang; antaranya ialah undang-undang jinayah, undang-undang munakahat, undang-undang iktisoddi, undang-undang perlembagaan Islam ataupun Kanun Dusturi Islami dan bermacam-macam lagi undang-undang Islam
yang lain.

Di bawah undang-undang jinayah ( atau lebih dikenali sebagai Kanun Jenayah Syariah) ini terbahagi pula kepada 4 jenis.Iaitulah hudud, qisos, diat dan takzir.

A) Makna HUDUD:

Bermakna batasan yang dibuat oleh ALLAH SWT dan ia tidak boleh dilanggar oleh sesiapa pun. Contohnya; kalau seseorang itu mengaku berzina, maka dia wajib dihukum sebagaimana yang telah ditetapkan oleh ALLAH SWT, iaitu wajib sebat dia 100X (bagi yang belum kahwin).Kalau dia mengaku mencuri pula, maka tak boleh penjarakan dia dan tak boleh dendakan dia, tapi wajib dipotong tangannya kerana ia adalah satu batasan yang telah dibuat oleh ALLAH SWT.

B) Hukuman HUDUD:

Hukuman Hudud adalah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan ALLAH di dalam Quran/hadith.Hukuman Hudud ini adalah hak ALLAH ,yang tidak boleh ditukar ganti hukumannya dan tidak boleh di ubah-suai dan dipinda. Hukuman Hudud tidak boleh dimaafkan oleh sesiapa pun.Mereka yang melanggar aturan-aturan hukum ALLAH, yang telah ditentukan dan ditetapkan ALLAH/rasulNya yang disebutkan di dalam Quran/hadith adalah termasuk dalam golongan orang-orang yang zalim. Sepertimana firman ALLAH SWT yang bermaksud:
" Dan sesiapa yang melanggar aturan-aturan hukum ALLAH, maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Suratul Baqarah:229)

C) Kesalahan yang dikenakan hukuman HUDUD:

Kesalahan-kesalahan yang wajib dikenakan hukuman Hudud ialah:

i) Berzina, iaitu melakukan persetubuhan tanpa nikah yang sah mengkut  hukum syara`.

ii) Menuduh orang berzina (qazaf), iaitu membuat tuduhan zina ke atas orang yang baik lagi suci atau menafikan keturunannya, dan tuduhan itu tidak dapat dibuktikan dengan 4 orang saksi.

iii) Minum arak atau minuman yang memabukkan, samada sedikit atau banyak, mabuk atau tidak.

iv) Mencuri, iaitu memindahkan secara bersembunyi harta alih dari jagaan
atau milik tuannya tanpa persetujuan tuannya dengan niat untuk menghilangkan harta itu dari jagaan atau milik tuannya..

v) Murtad, iaitu orang yang keluar dari agama Islam, samada dengan perbuatan atau dengan perkataan, atau dengan iktikad kepercayaan.

vi) Merompak (hirabah); iaitu keluar seorang atau sekumpulan yang bertujuan untuk mengambil harta atau membunuh atau menakutkan dengan cara kekerasan.

vii) Pendurhakaan (bughat) ;iaitu segolongan umat Islam yang melawan atau   mendurhaka kepada Ulil Amri yang menjalankan syariat Islam dan hukum-hukum ALLAH.

QISAS:

Hukuman qisas ialah kesalahan yang dikenakan hukuman balas. Membunuh dibalas dengan bunuh (nyawa dibalas dengan nyawa), melukakan dibalas dengan melukakan, mencederakan dibalas dengan mencederakan.

Perbandingan QISAS dan HUDUD:

Persamaan diantara qisas dengan hudud ni ialah hukumannya telah ditetapkan; seperti kadar dan bentuknya, yang telah ditentukan oleh ALLAH SWT di dalam al-Quran. Manakala perbezaan diantara qisas dengan hudud pula ialah hukuman qisas ini hendaklah dituntut oleh mangsa ataupun keluarga mangsa Tapi kalau tidak dituntut oleh mangsa atau keluarga mangsa ,maka tidak boleh dikenakan hukuman qisas.Jadi, berbezalah diantara qisas dengan hudud ,dimana hudud ini, walaupun tidak dituntut oleh mangsa atau keluarga mangsa tetapi ianya tetap wajib dilaksanakan.

Kesalahan & Hukuman QISAS:

Kesalahan-kesalahan yang wajib dikenakan hukuman qisas ialah :

a) Membunuh orang lain dengan sengaja.
b) Menghilangkan atau mencederakan salah satu anggota badan orang lain dengan sengaja.
c) Melukakan orang lain dengan sengaja.

a) Hukuman membunuh orang lain dengan sengaja wajib dikenakan hukuman qisas ke atas si pembunuh dengan dibalas bunuh.Sepertimana firman ALLAH SWT yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman ,diwajibkan kamu menjalankan hukuman qisas (balasan yang seimbang) dalam perkara orang-orang yang mati dibunuh." (Suratul Baqarah : 178)
b & c) Hukuman menghilangkan atau mencederakan salah satu anggota badan orang lain atau melukakannya, wajib dibalas dengan hukuman qisas mengikut kadar kecederaan atau luka seseorang itu, juga mengikut jenis anggota yang dicederakan dan yang dilukakan tadi.Sepertimana firman ALLAH SWT yang membawa maksud:
"Dan telah Kami wajibkan ke atas mereka (orang-orang Yahudi) yang disebutkan dalam Kitab Taurat, bahwasanya nyawa dibalas dengan nyawa, dan mata dibalas dengan mata, dan hidung dibalas dengan hidung, dan telinga dibalas dengan telinga, dan gigi dibalas dengan gigi, dan kecederaan juga hendaklah dibalas seimbang. Tapi bila sesiapa mengampuninya,maka itu adalah penebus dosa baginya. Dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh ALLAH,maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Suratul Ma`idah : 45)

DIAT:

Hukuman Diat bermakna pampasan atau pun ganti rugi.

Diyat ialah harta yang wajib dibayar dan diberikan oleh penjinayah kepada wali/waris mangsanya sebagai ganti rugi disebabkan jinayah yang dilakukan oleh penjinayah keatas mangsanya.

Hukuman diyat adalah hukuman kesalahan-kesalahan yang sehubungan dengan
kesalahan qisas.Hukuman diyat ialah hukuman yang telah ditentukan dan ditetapkan ALLAH dan rasulNya di dalam al-Quran/hadith sebagai ganti rugi diatas kesalahan-kesalahan yang melibatkan kecederaan anggota badan, atau melukakannya.

Kesalahan yang dikenakan hukuman diyat:

i) Pembunuhan yang serupa dengan sengaja: Serupa dengan sengaja bermakna perbuatan tadi sengaja walaupun tidak ada niat untuk membunuh atau mencederakan.

ii) Pembunuhan yang tersalah (tidak sengaja) - qotlu qotto` yakni yang memang tidak sengaja.

iii) Pembunuhan yang sengaja yang dimaafkan oleh wali atau ahli waris orang yang dibunuh; sepertimana firman ALLAH TA`ALA dalam Suratul Baqarah ayat 178 yang bermaksud,:
"Sesiapa yang dapat memperolehi sebahagian keampunan daripada saudaranya (waris kepada mangsa yang dibunuh), maka hendaklah diikuti dengan cara yang baik (iaitu menuntut ganti rugi dengan tidak melampaui batas).Dan tunaikanlah bayaran diyat itu dengan ihsan. Yang demikian itu adalah suatu keringanan/kemudahan yang diberikan oleh ALLAH SWT. Serta satu rahmat daripada Tuhan kamu ( makna rahmat adalah kasihan belas daripada ALLAH SWT kepada sekelian hambaNya). Sesiapa yang melampaui batas selepas daripada itu, maka baginya azab yang pedih."

Hukuman TAKZIR:

Hukuman takzir ialah kesalahan-kesalahan yang hukumannya merupakan dera,
iaitu penjenayah-penjenayah tadi tidak dijatuhkan hukuman hudud atau qisas.

Hukuman takzir dalam Kanun Jenayah Syariah adalah hukuman yang tidak ditentukan dan ditetapkan ALLAH kadar atau bentuk hukuman itu di dalam Quran/hadith. Ia terserah kepada kebijaksanaan Ulil Amri.Tetapi para ulama berpendapat bahwa takzir tidak boleh menyamai sekurang-kurang hudud.

Contohnya; kalau kita nak sebat orang,misalnya.Kalau nak jatuh hukuman sebat diatas kesalahan takzir,maka bilangan sebatan yang dijatuhkan tidak boleh menyamai sekurang-kurang hudud.Contoh sekurang-kurang hudud ialah 40 sebatan,yakni yang dikenakan keatas peminum arak atau peminum minuman keras yang memabukkan.Jadi kalau hendak melaksanakan sebatan mengikut hukuman takzir,maka ia tidak boleh sampai kepada 40 sebatan.Ia mestilah 39 sebatan ke bawah. Wallahu Taala A'lam.

Hukuman takzir adalah hukuman dera ke atas penjenayah-penjenayah yang telah sabit kesalahannya dalam mahkamah, dan hukumannya tidak dikenakan hukuman hudud/qisas, kerana kesalahan yang dilakukan oleh penjenayah itu tidak termasuk di bawah kes yang membolehkannya dijatuhkan hukum hudud atau qisas.

Jenis atau kadar serta bentuk hukuman takzir itu adalah terserah kepada kearifan hakim untuk menentukan dan memilih hukuman yang patut dikenakan keatas penjenayah-penjenayah itu,kerana hukuman takzir itu adalah bertujuan  untuk menghalang penjenayah-penjenayah daripada mengulangi kembali kejahatanyang mereka lakukan tadi,yakni bukan untuk menyiksa mereka.

Tips SEO: Tutorial SEO Meta Tag Analyzer Mengoptimalkan Keywords

Assalamualaikum wbt dan salam 1Malaysia semua. Hari nie dalam ruangan TIPS SEO aku nak share ngan korang semua teknik SEO yang aku pinjamkan dari blog http://riasmaja.blogspot.com. Aku suka ngan teknik yang disampaikan oleh blogger berkenaan pasal SEO. Memandangkan aku sendiri pun menggunakan kaedah SEO untuk generate traffic ke blog Dezaman Cottage.

Harap korang akan manfaatkan sebaik mungkin teknik nie. Selamat mencuba.

Pernah mendengar istilah meta tag? Pernah menganalisa sejauh mana meta tag keywords anda optimal? Bagaimana cara mengoptimalkan keywords yang telah kita pasang dalam meta tag kita?

Semua pertanyaan di atas tiba-tiba muncul setelah sekian hari ini saya tidak bisa OL. Dan mungkin pertanyaan di atas sangat cocok diajukan oleh para newbie seperti saya, yang sangat minim akan pemahaman tentang meta tag. Bagi anda yang sudah mendapat gelar master, guru, dan suhu blogger saya mohon koreksinya apabila ada kesalahan tentang apa yang saya tulis berikut ini.

Saya akan mencoba menjawab pertanyaan-pertanyaan tersebut dengan mengambil contoh meta tag deskripsi dan keywords yang saya pergunakan di blog ini dan beberapa percobaan dengan menggunakan tool Meta Tag Analyzer.

Berikut ini adalah Meta Tag Description dan Keywords yang saya pergunakan di blog ini sekarang:
<meta expr:content='data:blog.pageTitle + " - Make a Better Life"' name='description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageTitle + ", SEO, metode SEO, tips SEO, mobile internet, mobile device, webtop, windows vista, printer canon blinking, vista readyboost, blogger moblog, blogger tutorial, mobile blog, teknologi, artikel, cerita"' name='keywords'/>

Diletakkan setelah kod <head> pertama pada HTML template anda.

Tools yang saya pergunakan untuk mengecek optimal atau tidaknya meta tag tersebut adalah Meta Tag Analyzer milik Submit Express. Berikut ini adalah langkahnya:

1. Masuk ke halaman Submit Express Meta Tag Analyzer, atau klik di sini.
2. Klik URL blog anda di kotak isian URL lengkap dengan http:// nya. Contoh: http://dezamancottage.com
3. Pada menu dropdown di bawahnya, pilih algoritma mesin pencari yang sudah disediakan.
4. Klik tombol submit.
5. Lihat hasilnya.

Yang perlu anda perhatikan adalah pada bagian Meta Tag Analysis ---->Keywords

Pada umumnya Description dari blog kita tidak memiliki masalah atau dengan kata lain memiliki hasil yang normal. Namun ketika anda memperhatikan di bagian Keywords maka di situlah anda akan melihat relevan atau tidaknya kata kunci yang anda gunakan pada meta tag anda.

Pada bagian Keywords terdapat hasil dengan 2 buah keterangan;

1. Kualitatif, biasanya diungkapkan dengan tulisan terrible, very poor, poor,fair dan sebagainya.

2. Kuantitatif, keterangan dengan prosentase angka kecocokan atau relevansi kata kunci dengan konten pada blog kita. Dalam bahasa mereka “The keywords relevancy to page content is ...%”

Bagaimanakah anda dapat menaikkan nilai dari meta tag description tersebut. Berikut ini adalah cara yang saya pergunakan:

1. Cara pertama. Ganti meta tag keywords tersebut dengan kata kunci-kata kunci yang mewakili keseluruhan isi dari blog anda, atau dengan kata lain gunakan kata kunci yang memiliki frekuensi pengulangan yang tertinggi pada konten blog anda. Anda dapat memilihnya dengan melihat pada hasil analisis tersebut di bagian *bawah* Keywords found in the Anchor tags: Keyword - Times Found, atau di bagian Keywords found on page: Keyword - Times Found - Keyword Density. Terserah anda ingin mencari di bagian yang mana. Dengan catatan hindari sebisa mungkin menggunakan kata kunci yang sama atau pengulangan kata kunci.

2. Cara kedua. Apabila anda tidak ingin mengganti meta tag keywords anda lantaran kata kunci yang anda pergunakan tadi merupakan kata kunci yang memiliki tingkat pencarian yang tinggi (high value keywords), anda dapatmenuliskan atau menambahkan beberapa artikel yang dapat mewakili kata kunci yang anda pertahankan tadi.

Dari kedua cara tersebut mungkin cara pertamalah yang hasilnya dapat dilihat secara langsung dengan menggunakan tools ini. Sebagai contoh ketika saya secara trial and error mencoba beberapa kali menggunakan tools ini untuk meningkatkan nilai relevansi kata kunci pada blog ini.

Percobaan pertama, saya menggunakan meta tag keyword berikut ini:
<meta content="data:blog.pageTitle + ", SEO, tips komputer, metode SEO, tips SEO, mobile internet, webtop, windows vista, canon blinking, vista readyboost, blogger moblog, blogger tutorial, blogger tips, mobile blog, cerita, teknologi, do follow, google knol, artikel"" name="keywords">
Hasil dari meta tag analyzer dapat anda lihat pada gambar berikut:

Klik gambar untuk memperbesar

Percubaan kedua, ketika saya ubah dengan menggunakan meta tag keywords berikut:
<meta content="data:blog.pageTitle + ", SEO, metode SEO, tips SEO, tips komputer, mobile internet, mobile device, webtop, windows vista, printer canon blinking, vista readyboost, blogger moblog, mobile blog, blogger tutorial, teknologi, artikel"" name="keywords">
Hasil dari meta tag analyzer dapat anda lihat pada gambar berikut:

Klik gambar untuk memperbesar

Dan percubaan terakhir, ketika saya menggunakan meta tag keywords berikut:
<meta content="data:blog.pageTitle + ", SEO, metode SEO, tips SEO, mobile internet, mobile device, webtop, windows vista, printer canon blinking, vista readyboost, blogger moblog, blogger tutorial, mobile blog, teknologi, artikel, cerita"" name="keywords">
Hasil dari metatag analizer dapat anda lihat pada gambar berikut:

Klik gambar untuk memperbesar

Kesimpulan yang dapat kita ambil dari percobaan atau trial and error di atas adalah:

1. Hindari pengulangan memuat kata kunci pada meta tag keywords.
2. Bila artikel anda masih sangat sedikit, gunakan sesedikit mungkin kata kunci pada meta tag keywords.
3. Jangan memaksakan menggunakan kata kunci favorit anda bila hanya akan membuat kata kunci tersebut tidak relevan dengan isi atau konten blog anda.

Kesimpulan di atas sangat relevan dengan pesan yang dimuat oleh tool ini yaitu:

1. Tentang relevansi keywords dengan konten blog kita. Hal ini tidak penting apabila blog kita sudah memiliki banyak konten.
2. Hal yang paling penting dalam membuat keywords adalah semakin sedikit pengulangan keywords semakin bagus.

Tool ini tidak 100% mewakili algoritma search engine yang kita pilih. Namun dapat kita jadikan bekal atau paling tidak sebuah pedoman awal tentang pemasangan kata kunci pada meta tag, di tengah buramnya pemahaman kita tentang algoritma search engine, terutama google search engine.
Sudah optimalkah meta tag keywords anda??

Live Streaming Video Football : Stoke City vs Manchester United The Barclays Premier League 2011/2012

Match date:
Wednesday, September 24, 2011

Time:
16:30 BST local time, 12:30 (GMT +8)

Venue:
Britannia Stadium

Prediction:
Manchester United (3) - Chelsea (1)

Stoke (Probable, 4-4-2):
Begovic; Huth, Shawcross, Woodgate, Wilson; Walters, Delap, Whitehead, Etherington; Jerome, Crouch.
Out: Fuller (Achilles), Higginbotham (knee).

Manchester United (Probable, 4-4-1-1):
De Gea; Jones, Evans, Ferdinand, Evra; Park, Carrick, Fletcher, Young; Rooney; Hernandez.
Out: Smalling (calf), Rafael (shoulder), Cleverely (ankle), Vidic (knee). 
Tests: Ferdinand (hamstring), Welbeck (hamstring).

Referee:
Peter Walton (Matches 3, R1 Y16)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More