TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Awas Borang Palsu Bantuan RM500

Pastikan Anda Dapatkan Borang Yang Asli

Bantuan RM500 Bantuan Rakyat 1Malaysia

Tarikh Tutup 10 Januari 2012

SUMBANGAN IKHLAS

Tabung Pembangunan Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah

CERMIN MATA TERAPI (RAWAT MATA RABUN DAN SILAU)

Dapatkan Segera!!!

Detox Foot Patch

Jom Singkirkan Toksin Dari Badan Anda

Wednesday, 17 August 2011

Pengertian Nuzul Al-Quran


Salam Ramadhan & Selamat Menghayati Nuzul Al-Quran semua. Hari nie 17 Ogos 2011 bersamaan dengan 17 Ramadhan 1432H adalah merupakan satu lagi peristiwa bersejarah berlaku dalam kalendar Islam iaitu Nuzul Al-Quran. Dan pada tarikh yang sama juga merupakan birthday wife. Semoga Allah melimpahkan Rahmat pada isteri aku.
Aku amik kesempatan nie untuk kongsi dengan korang semua info berkaitan dengan Nuzul Al-Quran untuk tatapan bersama. Sama-samalah kita menghayati peristiwa yang amat penting ini pada semua umat Islam.

Selamat membaca.

PENURUNAN AL-QURAN (NUZUL AL-QURAN)


Oleh: Abuyusoef Hashim Othman al-Maranji


PENGENALAN


Allah SWT telah menurunkan al-Quran sebagai satu mukjizat yang membuktikan kerasulan Nabi Muhammad s.a.w. Dan kewujudan Allah SWT dengan segala sifat-sifat kesempurnaannya. Membaca al-Quran serta menghayati Dan mengamalkannya adalah satu ibadat. Ia merupakan satu kitab panduan hidup manusia Dan rujukan utama di samping sunnah Rasulullah. Al-Quran dinukilkan kepada Kita secara mutawatir, pasti Dan qat’i Dan ditulis mashaf yang Hari ini lebih dikenali sebagai mashaf ‘Uthmani. Adalah wajar bagi Kita umat Islam mengkaji sejarah al-Quran Dan perkara yang berkaitan dengannya. Penulisan ini akan mengemukakan satu perbincangan mengenai penurunan al-Quran (Nuzul al-Quran) salah satu aspek daripada pengajian ‘Ulum al-Quran’. Ilmu berkaitan Nuzul akan membicarakan mengenai cara-cara wahyu diturunkan, peringkatnya, tempat-tempat turunnya ayat-ayat al-Quran, masanya, awalnya Dan akhirnya. Berdasarkan ilmu tersebut, Kita dapat mengetahui ayat-ayat Makkiyah Dan Madaniyyah Dan juga mengetahui asbab al-nuzul.


PENGERTIAN NUZUL AL-QURAN


Daripada segi bahasa, perkataan ‘Nuzul’ bererti menetap di satu tempat atau turun dari tempat yang tinggi. Kata perbuatannya ‘nazala’ (نزل) membawa maksud ‘dia telah turun’ atau ‘dia menjadi tetamu’. Sebenarnya penggunaan istilah Nuzul al-Quran ini secara majaz atau simbolik sahaja yang bermaksud pemberitahuan al-Quran. Tujuannya untuk menunjukkan ketinggian al-Quran.


Secara teknikalnya Nuzul al-Quran bererti penurunan al-Quran dari langit kepada Nabi Allah yang terakhir. Perkataan Nuzul dalam pelbagai wajah sama Ada kata nama, kata perbuatan atau lainnya digunakan dalam al-Quran sebanyak lebih kurang 290 kali. Sebagai contoh, “Dia yang telah…..menurunkan hujan.” (al-Baqarah:22), “Dialah….yang menurunkan Taurat Dan Injil.” (Ali 
Imran:3) Dan banyak lagi ayat-ayat lain.

CARA AL-QURAN (WAHYU) DITURUNKAN

‘Aishah isteri Rasulullah s.a.w. Meriwayatkan sebelum Nabi Muhammad diangkat menjadi Rasul, beliau bermimpi perkara yang benar lalu beliau menyendiri di gua Hira’ beribadah kepada Allah SWT untuk selama beberapa tahun. Di gua berkenaanlah baginda menerima wahyu yang pertama.

Harith bin Hisham, seorang sahabat Rasulullah s.a.w. Pernah bertanya kepada Baginda bagaimana Wahyu diturunkan kepadanya. Rasulullah menjawab,”Kadang-kadang wahyu datang kepada-Ku dengan gema (desingan) loceng Dan ini amat berat bagi-Ku, Dan sementara bunyi itu hilang aku mengingati apa yang disampaikan kepada-Ku. Kadang IA datang dalam bentuk jelmaan malaikat kepada-Ku merupai lelaki, bercakap dengan-Ku Dan aku menerima apa saja yang disampaikannya kepada-Ku.”


PERINGKAT PENURUNAN AL-QURAN


Para ulama menyatakan penurunan al-Quran berlaku dalam dua bentuk iaitu secara sekali Gus, Dan berperingkat. Walau bagaimanapun mereka berselisih pendapat tentang berapa kali berlakunya penurunan al-Quran secara sekali Gus. Terdapat tiga pandangan mengenai hal ini, iaitu penurunan al-Quran dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz; kali kedua, dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-‘Izzah di langit dunia; Dan kali ketiga, Penurunan kepada Jibril a.s. Dalam tempoh 20 malam.


Al-Suyuti dalam kitabnya ‘al-Itqan if Ulum al-Quran’ berdasarkan tiga riwayat oleh Ibn ‘Abbas, Hakim Dan al-Nasa’i, hanya membahagikan kepada dua peringkat sahaja iaitu dari al-Lauh Mahfuz ke Bait al-‘Izzah Dan dari Bait al-‘Izzah kepada Rasulullah s.a.w. Melalui Jibril a.s.


1. Dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz.


Penurunan ini berlaku sekali Gus dengan tujuan untuk membuktikan ketinggian Dan kekuasaan Allah SWT. Para Malaikat menyaksikan bahawa segala perkara yang ditentukan oleh Allah SWT di Luh Mahfuz ini benar-benar berlaku. Pendapat ini disandarkan kepada ayat 21 Dan 22 surah al-Buruj yang berbunyi,


بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مجيد فِي لَوْحٍ مَحْفُوظ .

“(Sebenarnya apa yang engkau sampaikan kepada mereka bukanlah syair atau sihir), bahkan ialah Al-Quran yang tertinggi kemuliaannya; (Lagi yang terpelihara dengan sebaik-baiknya) pada Luh Mahfuz.” (al-Buruj:21-22)


2. Dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-’Izzah di langit dunia.


Penurunan kali kedua secara sekali Gus dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-’Izzah di langit dunia dipercayai berlaku berpandukan kepada tiga (3) ayat al-Quran sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibn ‘Abbas;


Allah SWT berfirman,


شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

“(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia Dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk Dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu Dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak Hari yang ditinggalkan itu pada hari-Hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya dan supaya kamu bersyukur.” (al-Baqarah:185)


Firman Allah SWT,


إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan Al-Quran itu pada malam yang berkat; (Kami berbuat demikian) kerana sesungguhnya Kami sentiasa memberi peringatan dan amaran (jangan hamba-hamba Kami ditimpa azab).” (ad-Dukhan:3)


Firman Allah SWT,


إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar.” (al-Qadr:1)


Ibn ‘Abbas juga menyatakan mengikut apa yang diriwayatkan oleh Said b. Jubayr: “Al-Quran diturunkan sekali gus pada malam yang penuh berkat.” Ikrimah pula meriwayatkan ‘Abdullah bin ‘Abbas berkata: “Al-Quran diasingkan daripada al-Dhikr ‘الذكر’ dan ditempatkan di Bait al-‘Izzah di langit dunia.


Ibn Marduwayh dan al-Baihaqi mencatatkan perbualan antara ‘Atiyyah bin al-Aswad dan ‘Abdullah bin ‘Abbas yang mana ‘Atiyyah agak keliru mengenai penurunan ayat-ayat ini, “Pada bulan Ramadhan al-Quran diturunkan”, dan “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar”, ia juga diturunkan pada bulan Syawwal, Dhu al-Qaedah, Dhu al-Hijjah, al-Muharram, Safar dan Rabi’ al-Awwal.” Kemudian Ibn ‘Abbas menjelaskan: “Al-Quran diturunkan pada malam Lailatul-Qadar sekali gus kemudiannya untuk diwahyukan kepada Rasulullah s.a.w. secara beransur-ansur selama beberapa bulan dan hari.”


3. Dari Bait al-’Izzah kepada Rasulullah s.a.w. (dalam masa 20 malam).


Penurunan di peringkat ini telah berlaku secara beransur-ansur. Al-Quran mula diturunkan kepada Rasulullah s.a.w. sejak baginda dilantik menjadi Rasulullah s.a.w. dan selesai apabila baginda hampir wafat, iaitu dalam tempoh dua puluh tiga tahun. Tiga belas tahun di Makkah dan sepuluh tahun di Madinah al-Munawwarah.


Mengikut pendapat ini, Jibril a.s. diberi Malam Lailatul-Qadar setiap tahun, dari mula turun wahyu hingga ke akhirnya sepanjang tempoh kenabian, sebahagian daripada al-Quran disimpan di Bait al-‘Izzah yang mencukupi baginya untuk disampaikan kepada Rasulullah s.a.w. dalam masa 20 malam. Pandangan ini dipegang kuat oleh al-Mawardi.


Kritikan terhadap Pandangan atau Pendapat di atas.


Mengenai pendapat pertama mengenai al-Quran diturunkan sekali gus dari Allah SWT ke al-Lauh Mahfuz tidak disokong oleh bukti yang jelas dan kukuh. Ayat dalam surah al-Buruj yang digunakan sebagai hujah tidak menunjukkan secara tersurat atau tersirat mengenai penurunan sekali gus. Para ulama hanya membuat tafsiran pada ayat ini. Maksud ayat ini menceritakan tentang al-Quran dipelihara daripada sebarang pencemaran. Ayat ini ditujukan kepada musuh-musuh Islam yang cuba menambah, mengurang atau mengubah ayat al-Quran tidak akan dapat berbuat demikian kerana ia akan tetap tulen dan selamat. Tafsiran ini disokong oleh para mufassir seperti Tabari, Baghawi, Razi dan Ibn Kathir.


Pendapat kedua tentang penurunan sekali gus ke Bait al-‘Izzah berpandukan kepada ayat 2, surah al-Baqarah dan ayat 1, surah al-Qadr tidak menyatakan secara jelas mengenai al-Quran diturunkan sekali gus pada malam yang penuh berkat tersebut. Kenyataan al-Quran ini merujuk kepada masa ia diturunkan dan tidak mengenai bagaimana atau cara ia diturunkan. Ulama tabiin yang terkenal ‘Amir al-Sha’abi mengatakan: “Sudah pasti penurunan al-Quran berlaku pada Malam Lailatul-Qadr pada bulan Ramadhan, dan terus turun dalam masa 23 tahun. Tidak ada Nuzul lain melainkan yang diturunkan kepada Rasulullah s.a.w.”


Jumhur bersetuju yang ayat 1-5 daripada surah al-‘Alaq diturunkan di akhir Ramadhan 13 tahun sebelum Hijrah. Ketiga-tiga ayat yang dijadikan hujah di atas, tidak dinafikan, merujuk kepada ayat 1-15 surah al-‘Alaq. Cuma para ulama mentafsirkan ayat 185 surah al-Baqarah sebagai ‘keseluruhan al-Quran’. Para ulama, fuqaha, ahli hadith dan ahli tafsir semuanya bersetuju perkataan al-Quran merujuk kepada sebuah al-Quran atau sebahagian daripadanya. Malah ia dinyatakan dalam surah al-A’raf, ayat 204, Allah SWT berfirman,


وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

“Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.”


Mengenai riwayat Ibn ‘Abbas, ia merupakan pandangan beliau dan tidak ada dikaitkan dengan sebarang ucapan Rasulullah s.a.w. sebagai satu sumber menyokong pendapatnya. Suatu persoalan timbul mengapa perkara sepenting ini hanya disebut oleh Ibn ‘Abbas sedangkan di kalangan sahabat yang diiktiraf sebagai pakar al-Quran seperti ‘Abdullah Mas’ud, Ubayy bin Ka’ab, Zaid bin Thabit dan Mu’az bin Jabal tidak membicarakan perkara Nuzul al-Quran yang diturun sekali gus ke Bait al-‘Izzah.


Al-Zarqani berpendapat tidak wajar untuk mempersoalkan atau tidak mempercayai Ibn ‘Abbas kerana beliau dikenali sebagai orang yang tidak ada kaitan dengan cerita-cerita israiliyat serta pendiriannya sebagai ‘sahabat’, oleh itu beliau tergolong di bawah ‘Hukm al-Marfu’ iaitu perkara yang ada hubungan dengan Rasulullah s.a.w.


Sebahagian ulama berpendapat penurunan al-Quran hanya sekali sahaja iaitu daripada Allah SWT terus kepada Rasulullah melalui Jibril secara berperingkat dan bukannya tiga kali dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz, ke Bait al-‘Izzah dan kepada Rasulullah. Penulisan ini tidak akan terbabit dalam perbahasan ulama mengenai jumlah penurunan dan juga mengenai riwayat Ibn ‘Abbas bersandarkan kepada Rasulullah atau tidak. Penulis hanya menyampaikan adanya perbezaan pendapat di kalangan ulama mengenai jumlah Nuzul.


SUMBER :
halaqah.net

Wordless Wednesday ##2 : Alexa Traffic Ranking

Boleh ke aku maintain kedudukan sediada?????

Yusry KRU Nafi Kawin Dengan Lisa Surihani

Sebelum nie kecoh Yusry ngan Lisa Surihani bakal kawin tahun depan. Ramai yang cakap bakal jadi Wedding of The Year!!!!. Tup!! tup!! tadi aku dapat keratan akhbar KRU melalui email dari kawan aku. Ooooooo!!!! nampaknyer Yusry KRU menafikan penah mengeluarkan kenyataan pasal nak kawin 2012 nie. Begitu rupernyer. 

Tapi dia tak nafikan ler yang dia memang tengah rapat ngan Lisa Surihani. Maknanya peluang ke arah nak kawin tu masih ada lagi tu. Korang yang bujang tu kalau ada hati ngan Lisa Surihani baik cepat-cepat masuk line hahahahaha. Mana tau jodoh korang hehehehe. Kiranya Best Man Win nie. Agak-agaknya korang leh ke dapat Lisa Surihani hehehehehe?????

Search Engine Tak Di Index Tepuk Dahi Seh Adoiiiiiiii!!!!!

Adoiiiiiiii tepuk dahi aku hari nie.....baru aku perasan selama 2 3 hari nie semua post aku tak diindexkan pada Search Engine walah wehhhhh!!!! Siot jer.....jenuh aku godeh-godeh cari apa masalahnyer......dah tak pasal-pasal aku kena start balik register blog nie kat semua Search Engine.....alamatnyer spider-spider yang nak crawl ke blog nie amik masa ler lepas nie....

Rugi oooooo.....sebelum nie banyak post aku diindexkan pada first page cik Gogogle.....sekarang semua dah jadi kenangan.....sebelum nie leh dapat organik visitor dalam 200 - 300UV sekali dah drop teruk......fuhhhh pening siot!!!!! dah nak kena kerja keras balik atasi masalah nie....
Sebenarnya aku pun baru belajar pasal SEO nie....aku banyak belajar dari blog DenaiHati, FaizalFredley, BenAshaari, 2DayBlogger & Kujie2.com pasal SEO nie.....ikut apa yang aku paham kalau korang pandai amik peluang dari SEO nie insyallah blog korang akan dikunjungi organik visitor tak putus-putus.....best tuuuu.....tak payah nak buat entry kerap sangat hahahahaha.....macam orang pakai handphone ler tak payah nak pegang dah.....leh handfree kan jer.....tak lenguh tangan nak bergayut lama-lama yer tak.....

Itulah penangan SEO kalau kena gaya.....kalau tak kena gaya jadi macam aku huhuhuhu dah nak kena submit balik URL yang ada.....
So aku nak share TIPS BLOGGER ngan korang pasal isu nie....nak buat benda nie takder ler susah sangat.....korang kena register blog korang kat directory Search Engine......kalau korang tak register lagi meh ler register.....kat bawah nie ada list directory yang korang leh pakai......yang nie aku belajar dari bro Denaihati....korang leh tengok kat sana gak yer....

Bila dah register make sure korang verify dan buat setting sekali yer......satu lagi kalau korang tak pasang Google Analytics jangan lupa register sekali yer....banyak manfaat Google Analytics nie....kalau korang penah guna mesti tau nyerlah kebaikannya......

Oklah aku kena chow dulu ada keje lain nak kena buat......SELAMAT CUBA TRY TEST.....

Happy Birthday Sayang Khas Buat Isteri Tercinta - I Love You So Much

Entry nie aku buat khas untuk Isteriku Yang Amat Aku Cintai. 
Happy Birthday Sayang. 
Semoga Allah Memberkati Usia Sayang.
I Love You So Much. 
Semoga kasih sayang yang kita bina selama nie akan diRahmati Allah sehingga ke akhir hayat.
Semoga segala dugaan yang mendatang sama-sama kita harungi bersama.
Lagu kat youtube nie Abang tujukan khas untuk sayang.


Kontroversi: Iklan Raya Nurul Yang Tak Kena Gaya

Astaghfirullahalazim....Tah aku pun tak tahu nak mula macam mana....nak cakap salah tak cakap lagi ler salah.....korang rasa ler Iklan Raya Nurul kat bawah nie sesuai ker idak ek?????

Bukan ler niat aku nak mengaibkan dia.....tapi!!!! korang tengok ler sendiri....kenapa ler pihak Glow & Glamour nie tak sensitif pasal cara Nurul pakai nie?????......adoiyaiiii!!! 

Aku setuju dengan apa yang Abg Nara cakap....aku amik petikan dari apa dia cakap yer....
"Sekali tengok memang dah tahu tak sesuai pakaian dan tajuk iklannya. 2 kali tengok terus geleng-geleng kepala. 3 kali tengok, terus tak tahu nak cakap apa."
Takkan nak jadi macam paper STAR lak kot.....tak penah nak sensitif pasal isu nie......kalau pakai baju kurung jer pun dah ok rasanya.....harap Glow & Glamour prihatin dalam hal nie.....korang komen ler sendiri!!!! Aku hanya mampu gelengkan kepala jer......
 
 

Berita Terkini: Video Eksklusif Bukti JAIS Serbu DUMC

Salam Ramadhan semua. Just nak share ngan korang semua Video Eksklusif Bukti JAIS Serbu DUMC yang tengah panas sekarang nie. Korang leh tengok cepat weh kang nanti kena block lak hehehe. 

Video Eksklusif Bukti JAIS Serbu DUMC ada kaitan dengan Isu Gereja & JAIS : Bukti & Dokumen Di Buang Dalam Tong Sampah! pasti kecoh isu nie nanti. Apa-apa pun aku menyokong penuh tindakan JAIS dalam serbuan nie untuk tujuan untuk menyelamatkan umat Islam dari MURTAD. Korang layan video nie yer.


Mengikut penulis blog Badut Rakyat individu seperti kat bawah nie menyertai program yang dianjurkan di DUMC. Diaorang bertiga nie adalah adik beradik. Sekiranya benar diaorang menyertai program tu sama-sama ler kita berdoa pada Allah semoga akidah mereka masih lagi terpelihara.
Nea Reima Mareana binti Mahadzir (900906-02-5778)
Jalan Dato' Haji Shuib, Taman Sri Taman,Alor Setar
Ina Reima Fitriza binti Mahadzir (850714-71-5018)
Jalan Dato' Haji Shuib,Taman Sri Taman, Alor Setar
Ade Andrian Putra bin Mahadzir (940227-02-5609)
Pelangi Damansara,Persiaran Surian,Petaling Jaya


SUMBER:BADUTRAKYAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More