TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Sunday, 11 December 2011

Jom Download Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)


Aku nak share ngan korang semua pasal agihan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Borang permohonan dah keluar dan korang boleh isi dan memohon bantuan ini. Nak tahu lanjut leh tengok kat bawah nie. 

Borang permohonan Bantuan Rakyat Satu Malaysia, BR1M mula diedar di seluruh negara 10 Disember 2011. Borang yang lengkap diisi hendaklah disertakan salinan kad pengenalan dan slip gaji. Dan diserahkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan atau negeri, Jabatan Penerangan, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat LHDN. 

Kemudian Borang lengkap BR1M boleh diserahkan melalui Pejabat Daerah, wakil rakyat, Ketua Kampung, LHDN & sekolah-sekolah yang terpilih, ianya harus dikembalikan sebelum 10 Januari 2012, manakala bagi Pembayaran BR1M, ianya akan dibuat pada pertengahan bulan Jan kepada penerima yg layak setelah semakan dibuat oleh Kementerian Kewangan (MoF).

Bagi pemohon yang tidak mempunyai slip gaji, contohnya berkerja sendiri, boleh mendapatkan pengesahan dari wakil rakyat ataupun ketua kampung.

Untuk maklumat lanjut boleh diakses dengan melayari laman web http://www.treasury.gov.my atau menghubungi talian 1-800-222-500.

Download/muat turun online Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) RM500


Atau boleh klik mana-mana link di bawah nie:-

Permohonan BR1M yang berjaya akan dimaklumkan menerusi surat dan pembayaran akan dibuat mulai pertengahan Januari 2012. Ia membabitkan individu berkahwin, ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan. 

Selain bujang yang mempunyai tanggungan dan warga emas berusia lebih 60 tahun sebatang kara layak menerima bantuan itu. Dan setiap anak berkahwin yang mempunyai pendapatan kasar isi rumah tiga ribu ringgit ke bawah tetapi tinggal serumah dengan ibu bapa, dikira sebagai satu isi rumah berlainan.

Syarat Kelayakan memohon bantuan RM500 (BR1M) 

Syarat -syarat kelayakan untuk memohon bantuan rakyat 1 Malaysia RM500 (BR1M) adalah seperti di bawah: 

* Warga negara Malaysia. 
* Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulan RM3000 dan kebawah.
* Berkahwin 
* Ibu - Bapa tunggal yang mempunyai tanggungan.
* Bujang yang mempunyai tanggungan (di dalam rumah yang sama) 
* Warga emas (berumur 60 tahun keatas) yang sebatang kara dengan jumlah pendapatan RM3000 dan kebawah.

Sila kemukakan salinan ; 
* Mykad/Kad Polis/Kad Tentera. 
* Penyata/Slip gaji bagi pemohon yang menerima gaji sahaja. 
* Waris dan wakil adalah tidak dibenarkan untuk menuntut bayaran bagi pihak pemohon. 

NOTA PENTING

Borang yang telah di isi dengan lengkap dan teratur boleh dihantar ke Jabatan Pembangunan Persekutuan, Sekolah-Sekolah terpilih, cawangan LHDNM terdekat dan kaunter LHDNM yang di sediakan. 


Atau boleh klik mana-mana link di bawah nie:-


0 Comments
Comments

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More