TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Tuesday, 13 December 2011

Jangan Guna Minyak Masak Lebih Dari Sekali


Assalamualaikum wbt dan salam 1Malaysia semua. Tadi aku baru jer terbaca kat Mstar Online pasal amaran dari Pusat Racun Negara berkenaan minyak masak. 

Ikut dari berita tu pihak Pusat Racun Negara menyarankan kita semua jangan menggunakan minyak masak berulang kali sebab boleh memudaratkan kesihatan. Minyak masak jenis bungkusan 1kg amat berisiko tinggi. 

Harap korang semua alert pasal amaran dari Pusat Racun Negara. Korang leh baca kat bawah nie yer.

Oleh P. Aruna
PETALING JAYA: Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser. 
Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali. 
"Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati. 
"Kebanyakan pengguna tidak membuang minyak yang telah digunakan. Mereka menyimpannya di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang" katanya ketika dihubungi The Star. 
Pertubuhan Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Unipeq Sdn Bhd yang menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak masak dalam bungkusan 1 kilogram. 
"Berdasarkan piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, minyak masak itu tidak sihat," kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Siti Noor Baiyah Abdul Malek.

1 Comments
Comments

1 comments:

setuju...
dalam myk masak yg dah guna,byk free fatty acid yg bila kita guna lgakan mnyebabkan free fatty acid tu jdi toxin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More