TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Friday, 23 September 2011

Hantu Bonceng: JAKIM Sahkan Dialog Tidak Persenda Nabi Muhammad

Rupernyer tak abih lagi bahang kontroversi pasal citer Hantu Bonceng nie ek. Bila nak abih daaaa!!! Kali nie ikut dari Pengerusi Lembaga Penapis Filem (LPF) Datuk Raja Azahar Raja Abdul Manap, JAKIM sahkan dialog mengenai syahadah dalam citer Hantu Bonceng nie tak mempersendakan Nabi Muhammad S.A.W.

Itu Datuk Pengerusi LPF yang cakap bukan JAKIM cakap. Memang aku susah nak percaya melainkan JAKIM sendiri keluarkan statement then baru leh pakai apa yang Datuk Pengerusi LPF cakapkan. Ini adalah pandangan peribadi aku ler. Terpulang pada korang semua ler. 

Harap JAKIM dapat keluarkan statement rasmi. Itu kan lagi baik supaya orang tak pening. Kalau setakat orang tu cakap orang nie cakap buat apa. Aku sendiri pun leh cakap yang JAKIM cakap gitu gini. Maybe versi JAKIM lain dari pihak LPF. 

Semoga pegawai yang bertanggungjawab dalam JAKIM segera umumkan kepada orang ramai status citer Hantu Bonceng nie. Semoga isu nie dapat diselesaikan dengan segera.

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan dialog mengenai syahadah dalam filem Hantu Bonceng tidak mempersendakan Nabi Muhammad.
 
Pengesahan itu dibuat setelah pegawai jabatan berkenaan menonton filem itu, kata Pengerusi Lembaga Penapis Filem (LPF) Datuk Raja Azahar Raja Abdul Manap.
Beliau berkata dalam babak pelawak terkenal Zizan yang sedang terlantar di hospital selepas kemalangan jalan raya yang menyebabkan wanita yang membonceng motosikalnya maut, Zizan telah mengucap kalimah syahadah setiap kali muncul wajah wanita yang maut itu.
 
"Dalam kesemua kalimah (Zizan) ada elemen berhenti sekejap. Oleh itu, tidak timbul sama sekali isu mempersendakan syahadah kerana perkataan syaitan tidak disebut dalam satu nafas," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
"LPF sejak kali pertama menapis filem ini telah memberi perhatian yang teliti sebelum membuat keputusan. Lembaga sentiasa berpegang kepada empat elemen utama dalam sesuatu penapisan iaitu keselamatan dan ketenteraman awam, keagamaan, sosio budaya, ketertiban dan ketatasulisaan.
 
"Dalam isu ini elemen keagamaan telah diberi perhatian cermat dan teliti oleh lembaga," katanya.
Sebelum ini Dewan Pemuda PAS Malaysia dan pelbagai pihak dalam media massa serta blog mendakwa bahawa LPF cuai membuat tapisan sehingga filem itu diluluskan untuk tayangan di pawagam. - BERNAMA

1 Comments
Comments

1 comments:

macam2 isu dunia sekarang. :O
speechless awhile!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More