TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Thursday, 29 September 2011

10 Fakta Menarik Mengenai Orang Muar a.k.a Muo

Inilah dia 10 fakta menarik yang patut anda tahu mengenai masyarakat di Muar, Johor: 

1. Orang Muar makan satay untuk sarapan, nasi lemak untuk makan malam. 

2. Kalau bercakap mesti dihujung ayat ada bunyi "ek". Contoh: hari ni ape projek ek? 

3. Kebanyakan yang "old school" di Muar adalah rockers/berangan nak jadi rockers, yang muda-muda pula nak jadi B-Boy. 

4. Orang Muo pegi paso naik beco pakai selipor panjat pagor pakai gebor lalu bando. Terjemahan: orang Muar pergi pasar pakai selipar naik beca panjat pagar pakai gebar(selimut) lalu bandar

5. Orang Muar pandai melawak, walau yang paling pendiam sekalipun sekali buat lawak mesti orang ketawa berdekah-dekah. 

6. Orang Muar adalah spesis kuat "menganjing" dan amat kebal bila "dianjingkan". Haha..

7. Orang Muar mencipta Mee Bandung, yang langsung tiada kena mengena dengan Bandung, Indonesia. 

8. Bila orang Muar berkata mereka nak pergi "Johor", bermakna mereka nak ke Johor Bharu a.k.a JB. 

9. Bila anak jati Muar yang lama merantau balik ke kampung halaman dan lupa nak berbahasa "Orang Muo" akan diperli selama seminggu. 

10. Orang Muar ramai duduk dekat parit

Sekian, terima kasih.

P/S: Aku dapat fakta nie dari email yang dihantar oleh rakan blogger. Terima kasih atas email anda.

5 Comments
Comments

5 comments:

kkikikiki
sy dah mcm bole jadi owg muo jek walau org perak
heeeeee

patotla kawan laki sye yg asal muar suka menganjing je..haha

saye org segamat...
mmg tak bole blah yg no-10 tu.
parit kadi,parit jawa

fakta-fakta yang tak boleh blah hahahaha.....

hahaha.. ader yg kena sikit2... no 6 ngan 8 tu.. tp bkn kena ngan aku ler... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More