TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Wednesday, 10 August 2011

Gambar Kad Pengenalan Sebenar Bekas Perdana Menteri Malaysia


Korang ada kad pengenalan kan???? Semua rakyat Malaysia pasti ada kad pengenalan. Kalau takder tu confirm PATI hehehehe. Wajib register PEMUTIHAN nie hehehehe. Kat sini aku nak share ngan korang dari blogwalking jap tadi. Aku terjumpa info nie kat forum CARIGOLD. 

Agak menarik sebenarnya untuk dikongsi ngan korang semua. Bukan senang ooooo nak tengok kad pengenalan betul Perdana Menteri Malaysia. Dapat tengok kad pengelanan kat online nie pun jadi ler. IC Najib Razak lain tahun kita tengok yer sebab Najib masih menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke 6 hehehehe. Yang ada kat bawah nie semua dah jadi bekas Perdana Menteri Malaysia.

Oklah aku teringin nak buat POLL pasal entry nie sebab nampak agak menarik untuk dibuat POLL hehehehe. Korang leh vote sekali jer yer.

So korang layan jer lah yer.


Dari tahun 2000 sehingga 2010, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah mengeluarkan sebanyak 28.99 juta kad pengenalan MyKad.


Jumlah tersebut meliputi pengeluaran MyKad bagi gantian untuk permohonan disebabkan kes kerosakan dan kehilangan.


JPN adalah sebuah Jabatan di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang bertanggungjawab mendaftar peristiwa-peristiwa penting setiap individu seperti maklumat kelahiran, kematian, pengangkatan, perkahwinan dan perceraian.


Ia ditubuhkan selepas Peraturan-peraturan Darurat (Kawasan-kawasan Pendaftaran) 1948 yang dikuatkuasakan sebagai salah satu langkah untuk menentang ancaman keselamatan.


Peraturan itu memerlukan semua penduduk supaya mendaftar dan memperolehi kad pengenalan apabila mencapai umur 12 tahun dan ke atas.


Kad pengenalan kini sudah menjangkau usia 63 tahun yang menyaksikan evolusi dari hanya sekeping kad kertas yang dikenali sebagai kad beras kepada MyKad iaitu kad pintar bercip yang diperbuat daripada bahan polikarbonat.


1948 : Kad pengenalan kertas


> Pengenalan : Oleh pemerintah Inggeris di Malaya melalui Emergency [Registration Areas] Regulation 1948, bagi membendung ancaman pengganas komunis. Ia juga dikenali sebagai ‘kad beras’ kerana sewaktu catuan makanan pada zaman darurat bermula pada 1948 itu memerlukan bukti pengenalan diri bagi mendapatkan beras.


> Pelaksanaan : Digunakan di Semenanjung Malaysia dari tahun 1948 sehingga 1960.


> Ciri-ciri : Tujuan untuk keselamatan, tidak bersalut, gambar hitam putih, cap ibu jari kanan sahaja, maklumat asal penduduk, tiada taraf kewarganegaraan.


1960 : Kad pengenalan plastik


> Pengenalan : Akta Pendaftaran Negara 1959 (Akta 78) diperkenalkan bagi memperkemaskan lagi sistem pengeluaran kad pengenalan.


> Pelaksanaan : Digunakan di Semenanjung dari 1 Ogos 1960 sehingga 31 Mac. Diperkenalkan di Sarawak pada 30 Mac 1966 dan Sabah pada 1 Jun 1972.


> Ciri-ciri : Keselamatan yang baik, bersalut dan diproses secara teragih, empat warna bagi menentukan taraf warganegara, maklumat terperinci, gambar hitam putih, cap ibu jari kiri dan kanan.


1990 : Kad pengenalan bermutu tinggi


> Pengenalan : Bagi menggantikan kad pengenalan plastik. Juga dikenali sebagai kad pengenalan bunga raya.


> Pelaksanaan : Diperkenalkan pada April 1990.


> Ciri-ciri : Keselamatan yang tinggi, gambar hitam putih (1990) dan gambar warna (1999), cap ibu jari kiri dan kanan, maklumat terperinci dan bersalut.


Kad pengenalan pintar


> Pengenalan : Kad pintar yang dikenali sebagai MyKad.


> Pelaksanaan : Mulai akhir 2000 di Semenanjung dan awal 2002 di Sabah dan Sarawak. Penukaran kad pengenalan bermutu tinggi kepada Mykad adalah secara sukarela dan percuma mulai tahun 2003 sehingga 2005.


> Ciri-ciri : Kad pengenalan mempunyai ciri keselamatan tinggi dan berteknologi cip yang kini diperbuat daripada bahan polikarbonat. Pada masa ini, ia memuatkan aplikasi lapan tambah satu (8+1) dalam satu kad. 

4 Comments
Comments

4 comments:

ha'ah betul tu, pak lah paling hensem. hahaha

hehe.. setuju gak.. pak lah plg hensem..

woho3..this is rare..tp mmg pak lah ensem ah..ahaks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More